Strict Standards: Non-static method YJisHelp::YJisItems() should not be called statically in /sata2/home/users/h181/www/www.nauklit.kr.ua/modules/mod_yjis4/mod_yjis4.php on line 61
150

Лариса Косач-Квітка – це Європа

Та хоч би крила мені солов’їні,

І воля своя, -

Я б не залишила тебе в самотині,

Україно моя!

Лариса Косач-Квітка – це Європа

До сучасних українців постать Лесі Українки дійшла в дуже спрощеному образі.

Власне, навіть справжнє ім’я її – Лариса Косач-Квітка – згадають одиниці. Більшість сприймає її як просту "жінку з народу", борчиню  і поетесу, яка все життя страждала.

У нинішніх змаганнях за повернення до європейської спільноти  якраз Леся Українка чи не найбільше переконує нас у приналежності до Заходу.

Це вона, вслід за Шевченком, переконувала свій народ у тому, що він може говорити й бути почутим, претендувати на визнання й славу. Це вона заново під'єднала українську культуру до засадничих цінностей європейської цивілізації.

Видане до 150-річчя з дня народження Лесі Українки повне зібрання творів, як не дивно, уперше дасть змогу прочитати її тексти без цензурних спотворень.

Закономірно, що за спадщину Лесі Українки впродовж усього ХХ століття - і донині! - тривають ідеологічні війни.

Про це та багато іншого,  цікавого  читачі можуть дізнатися  відвідавши виставку нашої бібліотеки « Жива в піснях  і пам’яті народній»,  присвячену цій знаменній події.

Scroll to Top