Strict Standards: Non-static method YJisHelp::YJisItems() should not be called statically in /sata2/home/users/h181/www/www.nauklit.kr.ua/modules/mod_yjis4/mod_yjis4.php on line 61
150

О Г О Л О Ш Е Н Н Я !

Шановні випускники 9-х класів!

Конкурсний відбір до 10 класу філологічного профілю відбудеться 19.06.2018 р. о 9.00 (кабінет 311).

Конкурсний бал складатиметься з СУМИ балів:

- за конкурсний ДИКТАНТ;

- річного балу з української літератури;

- середнього балу свідоцтва про базову загальну середню освіту.

Результати відбору будуть оголошені 20.06.2018 р. до 12.00 на сайті закладу.

 

****************************************************************************

Диктант з української мови

(зразок)

Мир і жито

Від цих двох понять і походить назва одного з найдавніших міст півночі України - Житомира. Племена слов’ян, що жили тут, відзначалися миролюбством і з давніх-давен торгували хлібом. До речі, місто виникло в унікальному природному ландшафті: з усіх боків його оточували густі-прегусті ліси, а Тетерів, Кам’янка Лісова, Кам’янка Польова, Ярошенка й Путятинка - це п’ять річок, що протікають по цій території.

Через вісімдесят років після зруйнування ордами Бату-хана Житомир опинився під владою литовських князів. Саме тоді було зведено захисні оборонні споруди та прорито систему підземних ходів, які й зараз почасти знаходять під час будівельних робіт. Місто тоді стало справжньою фортецею, оточеною могутніми стінами та ровами, заповненими водою.

Стіни Житомирського замку пам’ятають величні перемоги: наприклад, у 1851 році загони козаків Івана Богуна розбили під ним сімнадцятитисячну армію поляків. Жорстоких руйнувань завдала місту і Друга світова війна. Але воно вистояло завдяки людям, які живуть у ньому.

Житомирці щиро люблять своє древнє, овіяне таємничим духом місто. Нові житлові квартали, стрімкі вулиці, сучасні підприємства, турботливе ставлення до історичних місць - усе це сучасний Житомир, що став найважливішим економічним і науково-технічним центром Полісся.

За книгою «Моя Батьківщина - Україна» (175 слів)

 

Scroll to Top