Strict Standards: Non-static method YJisHelp::YJisItems() should not be called statically in /sata2/home/users/h181/www/www.nauklit.kr.ua/modules/mod_yjis4/mod_yjis4.php on line 61
150

Чарівна вишиванка


Учись, дитино, гарно вишивати –

Це творчість і поезія душі.
У вишивці закладено багато…
Від неї відцуратись не спіши.

Із знання свого родоводу, історії рідного краю починається людина. Мамина пісня, батькова хата, дідусева казка, бабусина вишиванка, добре слово сусіда, незамулена криниця, з якої пив воду мандрівник – все це родовідна пам’ять, наша історія, наші символи. Вишивка – це один із найдавніших та найпоширеніших видів народної творчості. Прагнення прикрасити свій одяг, свій дім завжди було властиве людині. За допомогою вишивки звичайний шматок домотканого полотна перетворювався у витвір мистецтва.

Народна вишивка - це мистецтво, яке постійно розвивається. От і сьогодні, уже в 21 столітті, народна традиція не зникає, а набирає обертів, популярності, стає актуальною і підсилюється сучасними формами одягу, новими узорами, взятими людьми все з тої живої Землі-матінки, з рідної природи.
30 січня бібліотекар навчального закладу Світлана Миколаївна разом з ведучими, ученицями 9-Г класу Тетеревою Машею і Смірновою Лізою, провели з учнями 5-Б класу годину спілкування «Чарівна вишиванка». Народознавча година супроводжувалася слайд презентацією «Чарівна краса вишиванки» та відео кліпами. Діти приймали активну участь в обговорені, висловлювали свої думки по цій темі.
Якою би не була в кожного з нас доля, як би не складалися обставини життя, яким би не було становище в Україні та у світі, яка пора року не була би за вікнами наших осель, нас поважатимуть доти, доки ми поважатимемо самих себе, доки ми пам'ятатимемо про своє коріння і шануватимемо наші традиції!

Якщо людина хоче вишивати,

Побачить в цьому радість і красу,        

І по узорах буде мандрувати,

І вишиє на квіточці росу.

І створить диво, первозданну казку,

Їй усміхнеться сонечко в вікні,

Бо відіб’ється і любов, і ласка

У хрестиках на білім полотні.

 

      

 

Scroll to Top