Strict Standards: Non-static method YJisHelp::YJisItems() should not be called statically in /sata2/home/users/h181/www/www.nauklit.kr.ua/modules/mod_yjis4/mod_yjis4.php on line 61
150

Бій під Крутами

29 січня 1918 року - день
вшанування  пам’яті  юнаків,
які героїчно загинули у бою  під Крутами 

Під Крутами там молоде юнацтво
На прю криваву з ворогами стало.
За Україну, славу, честь й багатство
Життя юнацьке своє там віддало.

У пам’яті кількох народів зберігається історія про 300 героїв, що загинули, захищаючи свою землю від нападників. У давніх греків це були 300 спартанців при Фермопілах, у грузинів – 300 арагвійців на підступах до Тбілісі, а в українців – 300 козаків під Берестечком та 300 юнаків під Крутами. У бою під Крутами полягли київські студенти й учні, що 1918-го стали на захист незалежності своєї Вітчизни.
26 січня учні 10-А класу разом з бібліотекарем закладу Чебаною Л. А. та вчителем історії Ткач Г. В. відвідали бібліотеку-філію №19 МЦБС і прийняли участь у історико-патріотичному екскурсі «Сторінки боротьби за незалежність: Герої Крут». Юнаки та дівчата переглянули документальний фільм «Боги призначили інакше», в якому зображено події грудня 1917 року – січня 1918 року та безпосередньо бою під Крутами.
100 років тому 300 “мучнів українських” пішло в безсмертя. Юнаки-герої показали приклад мужності, відданості і незборимості духу. Герої не вмирають. Вони живуть у пам’яті і справах наступних поколінь.

Триста їх, як цвіт рясний, весняний,
В снігових заметах залягло:
В їх серцях одне палке бажання
Й в лютий холод полум’ям цвіло.

Scroll to Top